BabákLapja

Babákról Mamáknak, minden ami lényeges!

 

A betegség:

A rotavírusok a csecsemők és kisdedek hasmenéssel, hányással járó megbetegedéseinek a leggyakoribb okozói világszerte. Az óvodáskor végére gyakorlatilag minden kisgyermek legalább egy alkalommal megfertőződik, és a betegség annál súlyosabb, minél fiatalabb életkorban történik. A hat és huszonnégy hónap közötti kisbabák a legveszélyeztetettebbek, mivel náluk nehezebb a folyadékpótlás, és emiatt könnyen kiszáradhatnak.

 

Mik a rotavírus fertőzés főbb tünetei?

Rövid, pár napos lappangási idő után viharos gyorsasággal alakul ki a vizes hasmenés és hányás, amely 3-7 napig is eltarthat. Ez napi 5-10 (vagy akár több) vizes székletürítést jelenti. A csecsemők és kisdedek folyadék- és sóháztartása könnyebben felborul, mint a nagyobb gyermekeké. A folyadékvesztés egyik jellegzetes tünete a súlyvesztés. Az ürített vizelet mennyisége csökken, a bőr száraz tapintású, könnyen ráncba emelhető lesz, a szem karikássá, a nyelv és a nyálkahártya szárazzá válik. A kutacs besüpped, a láz magasra szökik, tudatzavar, ritkán lázgörcs is kialakulhat.


 

Kezelés

Jelenleg nincs megfelelő kezelés a rotavírus fertőzés gyógyítására. A különböző gyógyszerek, mint például az antibiotikumok, hányáscsillapítók, hasmenés ellenes gyógyszerek használata nem javasolt, kivéve, ha azt a kezelőorvos ajánlja. A kezelés csak a tüneteket enyhíti, legfontosabb szempontja a kiszáradás megelőzése. A hasmenés megjelenésekor a szájon át történő folyadékpótlás jelenti az egyetlen megoldást. Hányás esetén többször, kevesebb mennyiségű folyadék adása javasolt. A megfelelő összetételű folyadék cukrot és káliumot tartalmaz (pl.: cukros tea). Üdítő italok, édes gyümölcslevek, levesek, forralt tej fogyasztása nem javasolt, mivel a vér nátrium szintjét emelhetik, és így tovább ronthatják a hasmenést.

Megelőzés

A rotavírus fertőzés szájon keresztül beadandó vdőoltással megelőzhető.

 

Kétféle védőoltás létezik:

 

Az egyik védőoltásban használt vírustörzs emberi eredetű és két adag szükséges belőle a védettséghez. Az első oltást 6 hetes életkorban adható, a második 4 hét múlva. A korai védelem kialakítása céljából 24 hetes életkorig mindkét adagot be kell adni, mivel a rotavírus fertőzés leggyakrabban 6-24 hónapos életkorban észlelhető. Ez a készítmény együtt adható minden, az európai országok védőoltási rendjében szereplő csecsemőkori vakcinával, így a magyar oltási rendbe is beilleszthető. Az oltóanyag bevezetését eddig 33 országban engedélyezték, és 1,4 millió adagot forgalmaztak a 2005-ben történt törzskönyvezése óta.

 

 



 




 



Weblap látogatottság számláló:

Mai: 2
Tegnapi: 1
Heti: 13
Havi: 6
Össz.: 20 606

Látogatottság növelés
Oldal: Rotavírus
BabákLapja - © 2008 - 2024 - babablog.hupont.hu

A HuPont.hu ingyen honlap készítő az Ön számára is használható! A saját honlapok itt: Ingyen honlap!

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »